Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej wrażliwi goście próbują rzadsze dania – tortellini, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć też nie tak popularne dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i jedzenie z różnych miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Posiłek na włoską modę bez wyjątku musi zawierać też wino. Lampka alkoholu to we Włoszech kanon. autentyczna kuchnia włoska Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese i monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodny wybór win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która umie przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film