Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film