Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
przepis na włoska pastę
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – ściśle mówiąc należałoby dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.