włoska restauracja w Krakowie

Smaczna włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe włoskie jedzenie

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. o biance Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film